
خواص ریشه شیرین بیان برای بدن
ریشه شیرین بیان اغلب بهعنوان یک شیرینکننده در آبنباتها و نوشیدنیها استفاده میشود. همچنین مردم قرنهاست که از فواید داروییاش بهره میبرند. جامعۀ پزشکی در مرحلهای قرار دارد که در حال پذیرش فواید کلی شیرین بیان برای سلامتی میباشد. با این حال، ذکر این نکته مهم است که پژوهشهای پزشکی هنوز برخی از فواید شیرین بیان را تایید نکردهاند. در این مقاله به بررسی خواص ریشه شیرین بیان خواهیم پرداخت.
خواص ریشه شیرین بیان برای تسکین معده
از ریشه شیرین بیان برای تسکین مشکلات گوارشی استفاده میشود. در موارد مسومیت غذایی، زخم معده و سوزش معده، عصاره ریشه شیرین بیان میتواند سرعت ترمیم دیوارۀ معده را افزایش داده و تعادل آن را بازیابی کند. این خاصیت ناشی از خواص ضدالتهابی و تقویت کنندۀ سیستم ایمنیِ در گلیسیرریزین اسید میباشد.
یک مطالعه نشان داده است که گلیسیرریزین اسید میتواند باکتریِ سمیِ H. pylori را سرکوب کرده و از رشد آن در روده جلوگیری میکند. همچنین پژوهشهایی وجود دارند که نشان میدهند افراد مبتلا به زخم معده، سوزش معده یا ورم معده، با مصرف Deglycyrrhizinated licorice یا DGL، بهبودی علائم را تجربه کردهاند.
DGL شکل کمخطر شیرین بیان است که در صورت نیاز میتوان آن را به صورت درازمدت مصرف کرد.
پاکسازی دستگاه تنفسی
شیرین بیان برای درمان مشکلات تنفسی توصیه میشود. مصرف شیرین بیان بهعنوان یک مکمل خوراکی میتواند به تولید مخاط سالم در بدن کمک کند. افزایش تولید مخاط ممکن است برخلافِ روال درمان به نظر برسد، اما این تصور غلط است. تولید مخاط تمیز و سالم باعث میشود تا عملکرد دستگاه تنفسی حفظ شده و مخاط قدیمی و چسبناک آن را مسدود نکند.
کاهش استرس
یکی از خواص ریشه شیرین بیان این است که به کاهش استرس کمک میکند.
با گذر زمان، استرس میتواند از طریق تولید مداوم آدرنالین و کورتیزول، باعث خستگی غدد آدرنال شود. مکملهای شیرین بیان میتوانند غدد آدرنال را کمی تسکین دهند. عصاره ریشه شیرین بیان میتواند غدد آدرنال را تحریک کند، که باعث ایجاد سطح سالمی از کورتیزول در بدن میشود.
کمک به درمان سرطان
برخی از مطالعات نشان میدهند که احتمالا خواص ریشه شیرین بیان میتوانند به درمان سرطانهای سینه و پروستات کمک کنند. برخی از روشهای درمانی چینی نیز از ریشه شیرین بیان برای درمان سرطان استفاده میکنند. سازمان غذا و داروی آمریکا هنوز استفاده از این روشهای درمانی را در آمریکا تایید نکرده است. اما به گزارش انجمن سرطان آمریکا، تحقیقات در این زمینه ادامه دارند.
محافظت از پوست و دندانها
ژلهای موضعی که حاوی شیرین بیان هستند برای درمان اگزما توصیه میشوند. شیرین بیان میتواند یک درمان پوستی موفق باشد، زیرا حاوی خواص ضدباکتریایی است. به همین دلیل، افراد مختلفی استفادۀ موضعی از شیرین بیان را برای پوسیدگی دندان و از بین بردن باکتریها توصیه میکنند.
مقدار و شکل مصرف
عصاره شیرین بیان
عصاره شیرین بیان رایجترین شکل شیرین بیان است. این عصاره بهعنوان یک شیرینکننده تجاری در آبنباتها و نوشیدنیها استفاده میشود.
مصرف عصاره شیرین بیان باید به گونهای باشد که مصرف گلیسیرریزین اسید به میزانِ ۳۰ mg/mL تجاوز نکند. مصرف بیش از حد این عصاره میتواند باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود.
پودر
فروشگاههای غذایی و وبسایتهای مختلف پودر شیرین بیان را به فروش میرسانند. میتوانید با ترکیب این پودر با یک ژل، یک پماد برای پاکسازی پوست تهیه کنید.
پودر شیرین بیان به ویژه برای درمان اگزما و آکنه مفید میباشد. همچنین میتوانید مقداری از پودر را درون کپسولهای گیاهی ریخته و آنها را به صورت خوراکی میل کنید.
براساس راهنماییهای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، مقدار مصرف توصیه شده برای ریشه شیرین بیان در روز کمتر از ۷۵ میلیگرم میباشد.
چای
استفاده از برگهای گیاه شیرین بیان به صورت خشک شده در چای به تازگی محبوب شده است. میتوانید چای شیرین بیان را از سوپرمارکتها و فروشگاههای غذایی تهیه کنید.
چایها برای بهبود سلامت دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و غدد آدرنال استفاده میشوند. چایهای گیاهی که حاوی برچسب «سلامتی دستگاه تنفسی» و «پاکسازی و سمزدایی» هستند، معمولا حاوی شیرین بیان میباشند.
توصیه میشود که بیشتر از ۲۳۰ میلیلیتر چای شیرین بیان در روز میل نکنید.
DGL
DGL نوعی از شیرین بیان است که گلیسیرریزین آن حذف شده باشد. مصرف این نوع شیرین بیان با خطر کمتری همراه است. DGL نباید بیشتر از ۲ درصد گلیسیرریزین داشته باشد. در صورت نیاز، مصرف این نوع شیرین بیان برای بهبود علائم مشکلات گوارشی در درازمدت توصیه میشود.
DGL به شکل قرص جویدنی، کپسول، چای و پودر در دسترس میباشد. روزانه بیشتر از ۵ گرم DGL مصرف نکنید.
عوارض جانبی احتمالی
مصرف بیش از حد عصاره ریشه شیرین بیان میتواند به کاهش سطوح پتاسیم در بدن و در نتیجه ضعف عضلانی منجر شود. این مشکل با نام هیپوکالمی شناخته میشود.
براساس نتایج برخی از مطالعات، کسانی که در طول دو هفته، بیش از حد ریشه شیرین بیان مصرف کرده بودند، با احتباس مایعات و مشکلات سوختوساز مواجه شدند.
مصرف بیش از حد شیرین بیان میتواند باعث بروز فشارخون بالا، ورم و بینظمی در ضربان قلب شود. بسیاری از محصولات امروزی که حاوی طعم شیرین بیان هستند، طعم طبیعی شیرین بیان را شبیهسازی میکنند، اما برخی از آنها همچنان از گلیسیرریزین اسید استفاده میکنند.
گزارشاتی وجود دارند که نشان میدهند حتی کودکان ۱۰ ساله در اثر مصرف بیش از حد شیرین بیان و بروز فشارخون بالا، در بیمارستان بستری شدهاند.
FDA توصیه میکند که زنان باردار یا شیرده از مصرف شیرین بیان در هر شکلی خودداری کنند. افرادی که به فشارخون بالا دچار هستند نیز باید از مصرف ریشه شیرین بیان پرهیز کنند.
تجربیات شما از خواص ریشه شیرین بیان و عوارض آن چیست؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.